Araç Üstü Vinç

Haziran 06 2016

Herhangi bir ağırlık kaldırma veya yüksek bir yere bir şeyler çıkarma amaçlarıyla tasarlanan araç üstü vinçler, güçlü bir araç olan kamyonun arka kısmına monte edilen ve çalışırken aracın yere sabit durmasını gerektiren vinçlerdir. Katlanabilen özelliği ile kamyonun arka kısmında fazla yer kaplamayan araç üstü vinç 360 derece dönebilme yeteneğine sahiptir.

Vincin çalışmasını yakından kontrol eden koltuğu, esnek çalışmasını sağlayan ve kayganlık özelliğini sağlayan yağ tankı ve ucunda kancasıyla çok işlevli olarak hizmet verebilmektedir. İstenirse vincin tepesine insan sepeti de konulabilmektedir.

9 tondan 225 tona kadar kaldırma potansiyeline sahip araç üstü vinçler, kullanılacağı alana, sektöre ve iş grubuna göre çeşitlilik göstermektedir. Kamyon arkasına monte edilmesi, kamyonun hızından faydalanılarak iş alanına seri bir şekilde ulaşmasını sağlamaktadır.

Ağırlık kaldırma işleri nedeniyle kamyonda denge ağırlığı da kullanılmaktadır. Hidrolik uzatmalar sayesinde yatay ve dikey olarak maksimum seviyede uzayabilen araç üstü mobil vinçler günümüzde ev taşımaktan, ağır sanayiye kadar birçok sektörde, insan kuvvetiyle yapılamayacak şeyleri yaparak hem zaman hem de iş güvenliği açısından yarar sağlamaktadır.

Uzaktan kumanda seçeneği ile ağırlık kaldırma esnasında minimum risk taşıyan araç üstü vinçlerde en önemli markalardan biri Hidrokon markasıdır. Bu sektörde yer alan ve vinç imalatında tanınan diğer bir marka ise Yıldız vinçtir. Alman kökenli HCS-Liebherr markası da tutulan markalardan biridir. Hidromekanik sektöründe adından söz ettiren diğer bir marka ise ENS Platformdur.